Facebook

Hely: 2094 Nagykovácsi, Magyarország
Megrendelő: magán
Alapterület: 182 m²
Év: 2009
Generáltervező: Földes és Társai Építésziroda

„Originality without sensation / Szenzáció nélküli eredetiség
Ezzel az alcímmel nyílt 1960-ban kiállítás Varsóban a kortárs finn építészetről. Tetszik ez a frappáns megfogalmazás, és különösen aktuálisnak érzem ma Magyarországon a XXI. század elején. Mintha Földes Lászlóék is egy hasonló jelszót tűztek volna zászlójukra. Óvoda, iskola, lakóház ugyanabban a magas minőségben végiggondolva és megvalósítva, a szenzációkeresés kényszere nélkül, szerényen, de magabiztosan. Szép arányú terek, sok természetes fény, jó minőségű anyagok, a klasszikus átmeneti tér, a tornác újszerű alkalmazása. A józan ész építészete. Mintha ez hiányozna a legjobban a hazai palettáról. Ezért gondoltuk példaként állítani 2011- ben a hazai építésztársadalom elé. Gratulálok, így tovább…”
Nagy Tamás DLA, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építész Tanszékének vezetője, a zsűri elnökének értékelése

Acéltornácos Ház
Acéltornácos Ház
Acéltornácos Ház
Acéltornácos Ház
Acéltornácos Ház
Acéltornácos Ház
Acéltornácos Ház

A családi élet színterét összefogott térsorként alakítottuk, a felszabaduló belmagasság, az átlátások, vizuális kapcsolatok plusz eleganciát adnak a nappalinak. Innen indul a közlekedőbe szerkesztett lépcsővel elérhető félszinteltolásos, ezáltal a napi nyüzsgésből kiemelt szobasor. A nappali légterébe a galérián elhelyezett dolgozó hatol be, erős kontaktust teremtve.

Acéltornácos Ház
Acéltornácos Ház
Acéltornácos Ház
Acéltornácos Ház

A félszintre emelt acélszerkezetű tornác, mint a népi építészetből ismert elődeinek modern átirata, átmeneti teret képez kint és bent között, közvetlen kertkapcsolatot biztosítva a ház összes helyisége számára. Emellett a természetes klímaháztartásban is nagy szerepet kap, nyáron teljes mértékben leárnyékolja a nagy üvegfelületeket, míg télen engedi bejutni a napsugarakat.

Acéltornácos Ház
Acéltornácos Ház

A klasszikus anyagok mellett, mint a tégla és a fa, megjelenik a látszóbeton és az acél. A belső színezett falfelületek, a külső nyílászárók zöldje, a lámpák, a beépített bútorok és a már-már minimalista vonalvezetésű kályha – melyek az építtetőpár együttgondolkodását, ízlését és „laikus” belsőépítészeti tehetségét is dicsérik – friss, fiatalos lendületet adnak a háznak.

Acéltornácos Ház
Acéltornácos Ház
Acéltornácos Ház
Acéltornácos Ház
generáltervező: Földes és Társai Építésziroda
építészet: Földes László
Balogh Csaba
építész munkatárs: Török Bence
statika: V.Nagy Zoltán  |  Lapidárium Mérnöki Kft.
gépészet: Léderer György  |  Flottbau Bt.
elektromos: Mihalovics József
fotók: Bujnovszky Tamás

 

publikációk: 2011 – www.epiteszforum.hu – „Év háza 2011” pályázat eredményhirdetése
2011 – www.epiteszforum.hu – Acéltornácos ház
2012 – tarsas2010.blog – Marosi Bálint: Nagykovácsi „Acéltornácos ház”

 

díjak: 2011 – Év háza