Facebook

Hely: 2225 Üllő, Magyarország
Megrendelő: magán
Alapterület: 114 m²
Év: 2019

Megbízóink Üllő főutcáján, a generációk óta a család tulajdonában lévő telken szerették volna felépíteni új otthonukat. A hosszú telek utcafrontján már állt egy, a forgalmas főútra merőleges, földszintes parasztház mögötte hangulatos dióligettel. Az épületünk végül a kertvégi diófák és a szántóföld által közrefogott területen, a hátsó telekhatárnál találta meg a helyét. Így jelenleg nyeles teleknél megszokott módon érhetjük el, ám ha a kert végében kiépül a város későbbi terveiben szereplő új utca, megfordulhat a ház megközelítése – ez meghatározó szempont volt az épület telepítésekor, a bejárat kijelölésekor. Az északi hálószobákból végtelennek tűnő szántóföld a kép, ahol nem ritka vendégek az őzek és nyulak, a déli tájolású nappali a kettős diófasor felé nyit. A főút nincs messze, mégis végtelen nyugalom honol. Talán nem is hiányzik az új utca…

Ház a dióligetben
Ház a dióligetben
Ház a dióligetben
Ház a dióligetben

A tömegalakítást az ésszerű és élhető téri minimum létrehozása generálta. Kompakt, kellően tömör, két traktusra osztott négyzetes alaprajzi elrendezéssel sikerült 110 m2-en minden szükséges funkciót elhelyezni. Az ácsolt tető alacsony hajlású, aszimmetriája a helyiségek térigényét követi. Két átmeneti térrel válik teljessé a képlet: a megérkezés védettségét és a nappali előtti teraszt, egyben a homlokzat déli árnyékolását biztosítják a zárt tömegen ejtett bemetszések.
Észak felé a három hálószoba és a kapcsolódó fürdőszobák kaptak helyet, dél felé a konyha – étkező – nappali összefüggő egysége. A két traktus határán lépünk be a házba. A nappali és privát zóna között végigfutó beépítettszekrény-sáv képez határt. A szekrény hol egyik, hol másik irányba nyílik, magába olvasztva a szobákba vezető keret nélküli ajtókat is. A cseperedő gyerekek számára később egy-egy galéria is elfér szobáikban a szekrények felett.

Ház a dióligetben
Ház a dióligetben

A konyha – nappali – étkező hármasa egy teret alkot. A konyha a család igényének megfelelően megérkezéskor nem belátható, illetve a nappali terétől opcionálisan leválasztható. A konyha és az előszoba közötti faburkolatú dobozban rejtőzik a konyhából nyíló háztartási helyiség és az előszoba felőli vendégmosdó. A faburkolat rejti a konyhát és előszobát igény szerint leválasztó egy-egy tolóajtót.
A fedett, három oldalról zárt – kint és bent között ideális átmenetet képező – teraszon keresztül a nappali-étkező teljes hosszában megnyílik a régi és új ház közti dióligetre. A konyha is olyan pozícióba került, hogy közvetlen kapcsolata legyen a fedett terasszal, ezzel erősítve annak kültéri nappali-étkező funkcióját. Hasonló átmeneti teret képez a bejárat előtti fedett előtér, mely otthonosságot sugároz az érkező felé. Minden négyzetcentiméter funkcióval bír, így ad helyet a terasz oldalkert felőli vastagabb ‘húsa’ a gépészeti helyiségnek.

Ház a dióligetben
Ház a dióligetben
Ház a dióligetben
Ház a dióligetben
Ház a dióligetben
Ház a dióligetben
Ház a dióligetben

A homlokzatra és a tetőfedésre olyan anyagot kerestünk, amely homogén, védelmező burkot von a széles tömeg és a rá illeszkedő alacsony hajlásszögű, aszimmetrikus tető köré. A gazdaságosan építhető, tartós, korszerű hullámpalát vetettük fel, mely hasonló megjelenésű hírhedt elődjével ellentétben káros anyagoktól mentes, biztonságos építőanyag.
Fontos, hogy egy ilyen családi ház reagáljon a környezetére, illeszkedjen közegébe. Ezért a választásunk a fekete színű burkolatra esett, mivel esetünkben az építési terület a főutcán sorakozó archetipikus, piros tetős, világos vakolatos házaktól távolabb, a gazdasági épületek zónájában, a diófák árnyékában bújik meg. Így az árnyas, lombos-fás környezethez igyekeztünk igazodni.

Ház a dióligetben
Ház a dióligetben
Ház a dióligetben
Ház a dióligetben
Ház a dióligetben

Meglepetésünkre és legnagyobb örömünkre a megbízók hamar beleszerettek az ötletbe. Innen kezdve a szálcement hullámpalában rejlő lehetőségek kiaknázása kimondott cél lett. Modularitása, szerelhetősége lehetőséget ad a házilagos, mégis precíz kivitelezésre, sőt bonthatóságával az esetleges utólagos infrastruktúra-fejlesztések héj alatt történő szerelésére is. A részleteket is az anyagra optimalizáltuk. Az eresz is a hullámlemez vízálló és geometriai adottságai miatt maradhatott el. Az épület körül – a mélyépítő családfő által tervezett – kavicságyba rejtett szivárgórendszer gondoskodik a csapadék elvezetéséről.
A ki- és bejáratok mélyre visszahúzva nyílnak, távol a tetőről csepegő víztől. Pár év tapasztalattal már biztosan látjuk, hogy jól vizsgázik a ház. A teljes tömegen körbeforduló fekete hullámpala tökéletes kabátként működik, öntisztuló, ipari jellegét pedig ellensúlyozza a negatív “beharapások” nyers vörösfenyő burkolatának meleg színe.
Az átszellőztetett burkolatként szerelt fekete kabát alatt a tartószerkezet 20 cm mészhomoktégla falazat 20 cm ásványi szálas hőszigeteléssel, a tetőszerkezet pedig hagyományos ácsmunka szintén ásványi szálas hőszigeteléssel. Nyáron a sötét felület hamar felmelegszik gyorsan beindítva a burkolat mögötti ventillációt, mely a ház külső hűtésében fontos szerepet játszik.

Ház a dióligetben
Ház a dióligetben
Ház a dióligetben
Ház a dióligetben
Ház a dióligetben
Ház a dióligetben
Ház a dióligetben

Mindvégig szem előtt tartottuk, hogy a négy fős család számára egy praktikus családi otthont, minden sallangot nélkülöző, arányos, racionális, kompakt házat tervezzünk, melyből nem hiányzik a kedvesség sem. Míg a szerkesztés furfangos, de egyszerű, az anyaghasználat merész és szokatlan.
A ház építtetői és részben építői – egy fiatal pár két kisgyerekkel – egyszerű, praktikus, földszintes, házat álmodtak, alacsony bekerülési költséggel. Ideális megbízónak bizonyultak – a családfő rokon szakmában, mélyépítésben dolgozik –, talán ennek is köszönhető, hogy nyitottan álltak a merészebb elképzelésekhez, valódi párbeszéd alakult ki a tervezés során. Ennek nyomán mindig érzelmi de racionális döntések születtek, és szerencsére vagányság is akadt bőven.

Ház a dióligetben
Ház a dióligetben

A belső terek kialakításánál egyszerű, letisztult, otthonos kialakításra törekedtünk. A megbízók határozott elképzelése volt a nappali terek csiszolt beton padlója. Ez a homogén burkolat az egybefüggő tereket erősíti, míg a szobák meleg hangulatát parkettaburkolat biztosítja. A falak mindenütt fehér festést kaptak, a fürdőszoba falburkolata is egyszerű fehér csempe. A letisztult terekben nagyszerűen érvényesülnek a régi családi darabok: a sárgára festett antik tálalószekrény, a bejárat melletti nagyszülőktől örökölt lóca, a szülői hálószoba hangulatát meghatározó gardróbszekrény, vagy a dohányzóasztalként funkcionáló régi utazóláda. Ezek a darabok már a tervezés során megtalálták helyüket.
A megbízókkal szorosan együttműködve sikerült ökológiai szempontból előremutató, racionálisan formált, kompakt otthont alkotnunk, amely egyúttal nagyon szerethető, izgalmas és rugalmasan használható, hosszú távon fenntartható. Nagy örömünkre szolgált, hogy ennek visszaigazolásaként az Év Zöld Háza díjat és a Média Építészeti Díját is elnyertük.

Ház a dióligetben
Ház a dióligetben
Ház a dióligetben
Ház a dióligetben
építészet: Balogh Csaba, Deigner Ágnes, Sirokai Levente, Sónicz Péter
Tatár-Gönczi Orsolya
statika: Magai Balázs  |  Hidrokomplex Mérnökszolgálati Kft.
gépészet: Lucz Attila  |  HVArC  Mérnöki Iroda Kft.
elektromos: Balázs Judit  |  Artvill Mérnökiroda Kft.
fotók: Ancza Krisztina, Sirokai Levente

 

publikációk: 2021  |  contemporist
2021  |  archdaily
2021  |  designboom
2021  |  OCTOGON
2020  |  epiteszforum.hu
2024  |  DWELL
2024  |  Archello

 

díjak: 2020 |  Év zöld háza
2020 |  MÉD
2020 |  MÉD