Facebook

Hely: 2097 Pilisborosjenő, Magyarország
Megrendelő: magán
Alapterület: 137,8 m²
Év: 2013
Generáltervező: Földes és Társai Építésziroda

Hosszúház

Budapestet észak-nyugat felé elhagyva kit ne ragadna meg a Pilis festői környezete. Így voltak ezzel megrendelőink is, akik Pilisborosjenőn az Ezüst-hegy lábánál vásároltak telket, ahol már a kert közepéről lélegzetelállító kilátás nyílik a fővárosra. A romantikus hangulatú lejtős fákkal, bokrokkal borított keskeny hosszú telek központi dísze pedig egy nagy diófa.
A tervezés során a legfőbb vezérelvünk az egyszerűségre, letisztult épülettömeg létrehozására való törekvés volt. Egy képletszerű épületet álmodtunk, mely reflektál a faluban mindenütt fellelhető hagyományos háztípusra. Így született meg a “hosszúház” keskeny tömbje, amely az extrém keskeny telken nyújtózik végig.

Hosszúház
Hosszúház

Fontosnak tartottuk a terepre ültetést is, ezzel biztosítva a közvetlen kertkapcsolat lehetőségét az épület bármely pontjáról. így a vízszintes eresszel szerkesztett tömeg és a terep metszete, különböző belmagasságú belső terek hierarchiáját hozta létre.
A hosszú zárt tömeget két erőteljes belyukasztás bontja meg. Az DNy-i loggia a völgy felé nyit, míg a DK-i oldalon bemetszett bejárat fedett-nyitott tere két alapvetően különböző jellegű térrendszerre szeli a házat.
A bejárattól jobbra találhatóak a család privát terei: a dolgozószoba, a hálószoba és a hozzá tartozó gardrób, illetve fürdőszoba.
Míg balra fordulva tárul elénk a társasági élet színtere, a fedett-nyitott teraszban végződő konyha-étkező-nappali blokk. A terepet követő folyamatos belmagasság-növeléssel a kert felé fokozódik a tér eleganciája.

Hosszúház
Hosszúház
Hosszúház
Hosszúház
Hosszúház

A házat szervező közlekedő mentén a hálószobától a nappali végéig húzódó 17 méter hosszú könyvesfalat terveztünk, mely magába foglal 3 ülőfülkeként is funkcionáló ablakot.
Itt kapott helyet a kandalló illetve néhány tároló szekrény is, szigorúan illeszkedve a bútor szerkesztési rendszerébe.
A belső térsornak tudatos folytatása a külső fedett-nyitott terasz. Az innen elénk táruló fantasztikus kilátást a nappali hatalmas üveg tolófalának köszönhetően nemcsak a teraszról, hanem a teljes konyha-étkező-nappali blokkból is élvezhetjük. A teraszajtó megnyitásával a családi élettér mérete és használati értéke is jelentősen nő.

Hosszúház
Hosszúház
Hosszúház
Hosszúház
Hosszúház
Hosszúház
Hosszúház
Hosszúház
Hosszúház
Hosszúház
Hosszúház

A loggia képez továbbá átmenetet a kert és a belső terek között, de funkcionálisan árnyékolóként és ésővédőként is működik.
A szülői blokkban a hálószobához üvegfalon keresztül kapcsolódik egy kisebb téglaburkolatos terasz is, mely az oldalkert intim hangulatát használja ki.
Az épület nemcsak szerkesztésében, hanem anyaghasználatában is az egyszerűségre törekszik – tégla falak, fa födém és fedélszék, melynek geometriája a kis fesztáv miatt redkívül egyszerű és nem utolsó sorban költséghatékony. Az átszellőztetett padlástér télen és nyáron egyaránt javítja a belső klímát.
A ház külső héjként tégla (valójában kiselemes beton) burkolatot kapott, mely a nyári hőcsillapításban játszik nagy szerepet és hosszú ideig ellenálló homlokzatot biztosít.

Hosszúház
Hosszúház
Hosszúház
Hosszúház
Hosszúház
Hosszúház
Hosszúház
Hosszúház
építészet: Földes László  |  Földes és Társai Építésziroda Kft.
Sónicz Péter  |  Konkrét Stúdió
statika: V.Nagy Zoltán  |  Lapidárium Mérnöki Kft.
gépészet: Lucz Attila  |  HVArC Mérnöki Iroda Kft.
elektromos: Balázs Judit  |  Artvill Mérnökiroda Kft.
fotók: Sirokai Levente

 

publikációk: 2014 május  |  OITIO
2014/4  |  OCTOGON
2014  |  epiteszforum.hu
2014  |  dezeen.com
2014  |  archdaily.com
2014  |  archiweb.cz
2014  |  Passzívház magazin
2014  |  szépházak