Facebook

Hely: 1087 Józsefváros, Budapest, Magyarország
Megrendelő: magán
Alapterület: 44 m²
Év: 2011

Józsefváros I.
Józsefváros I.
Józsefváros I.
Józsefváros I.
Józsefváros I.
Józsefváros I.
Józsefváros I.

Budapest sűrűn beépített eklektikus belvárosát járva sokszor nem is gondolná az ember, hogy milyen kincsekre bukkanhat. Egy földszinten lévő udvari lakás egy gangos bérházban első hallásra nem hangzik túl kecsegtetően. De mi a helyzet akkor, ha a lakáshoz tartozik egy 45 m2-es „hátsó udvar“ is, egy zsebkendőnyi háromszög alaprajzú maradványterület, amely 100 éve három bérház tűzfalai között rekedt. A rossz állapotban lévő lakás már több évig várt új tulajdonosra. A felújítást régóta nélkülöző belső terek és a lomtárként használt, lepusztult udvar sem nyújtott túl bizalomgerjesztő látványt.

Józsefváros I.
Józsefváros I.

Meglévő

Tervezett

Az átalakítás során megtartottuk az alapvetően három fő egységre tagolódó lakóteret. A szoba és a fürdő közti válaszfal mozgatásával és a fürdő ajtajának áthelyezésével kialakítva a háló zónát; a konyha-előtér és a nappali intenzív öszszenyitásával képezve kéttraktusos lakózónát. A korábbi 4 belső ajtó helyett mindössze 2 harmonikaajtóval oldottuk meg a szükséges zárásokat.
A térképzés fontos elemei a teljes falfelületeket kihasználó, helyiségek között is átfolyó beépített szekrények, bútorok. Ezek biztosítják, hogy a szobák berendezése könnyed maradhasson, ne legyen szükség külön szekrényekre, egyben magukba rejtik a mérőórák, háztartási gépek sorát.
Az izgalmas átlátások, a majdnem 4 méteres belmagasság, a nagyméretű nyílások és az összes helyiségen egységesen végigvitt öntött padló miatt sokkal nagyobbnak érződnek a belső terek, mint amekkorák valójában. Kényelmesen használható, jól áttekinthető, világos terek alakultak ki a lakáson belül.

Józsefváros I.
Józsefváros I.
Józsefváros I.
Józsefváros I.
Józsefváros I.
Józsefváros I.
Józsefváros I.

A hatszemélyes kerti asztal és a hozzá tartozó székek számára készült egy szilárd burkolati mező, amely “újrahasznosított” hulladék betongerendák és mezei, 40×40-es betonlapok kombinációjából állt össze. A kétszárnyú ajtóhoz kilépőként szintén az újrahasznosított gerendák kerültek. A növényzetet és a járható részt egy helyszínen öntött monolit beton grillpult választja el egymástól. A három- szög alakú kert csúcsába kevés fényt igénylő bokrok és talajtakaró növények kerültek. A tűzfalak mellé pedig körben borostyán, vadszőlő és trombitafolyondár lett ültetve.

Józsefváros I.
Józsefváros I.
építészet: Sirokai Levente
statika: Káldy Barna
gépészet: Lucz Attila  |  HVarC Mérnöki Iroda Kft.
fotók: Sirokai Levente