Facebook

Hely: 1184 Budapest, Magyarország
Megrendelő: Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc – Pestszentimre Önkormányzata
Alapterület: 2460 m2
Év: 2010
Generál tervező: Földes és Társai Építésziroda

Családi házas beépítés, beékelődött 2 szintes középületekkel. Jó arányú utcák, fásított, zöld környezet, családbarát nyugodt közterületek. Zártsorú földszintes beépítés az utcavonalon, három épület összeépítésével és egy szabadon álló tömeg.

Az összevont telken egy határozottan összefogott épület elhelyezése, úgy, hogy a kisvárosi léptékbe illeszkedjen.
A határozottan középületként megjelenő épület változatos felületeket mutasson az utca felé.
A telek kicsinysége miatt az épület teteje, mint játszókert kerüljön hasznosításra.

Óvoda – Pestszentimre
Óvoda – Pestszentimre
Óvoda – Pestszentimre

A belső és külső folyamatos egymásba olvadása jellemezze a feltáruló térsort.
A játszókertben alakuljon ki intim, biztonságos, az épület védelmét élvező udvar és nagyméretű szabad terület egyaránt.
Minél többet őrizzünk meg a nagyméretű fákból, melyek a játszóudvar és az épület klímáját jelentősen javítják, élhetőbbé teszik.
Az épület és az udvar alkosson szoros egységet, fonódjon egymásba.

Óvoda – Pestszentimre

Az épületet a Podhorszky utca beépítési vonalára szerveztük, de a Vezér utcai oldalon is az 5 méteres előkertet tartottuk. Fontos volt, hogy amennyire lehet, kitoljuk az épületet a telek szélére, hogy a megmaradó kert mérete maximális lehessen. A megfelelő bevilágítás és tagolás érdekében kétszintes, fésűs rendszert alakítottunk ki. Az egységes tömböt kisméretű átriumok, udvarok tagolják. Az Óvoda és a szolgálatok bejáratai egymás mellett egy összefogott kapuáthajtóban kaptak helyet. A gazdasági bejárat szintén az utcáról az épület végén nyílik. Parkolókat az előkertben biztosítjuk az utcáról közvetlen befordulással megközelíthetően.

Óvoda – Pestszentimre
Óvoda – Pestszentimre

Az épület egységes héjat kapott, amely az udvarok, csoportszobák homlokzati felületein nagyméretű nyílásokon szakad fel. Ez a héj a tetőn, mint ötödik homlokzaton is jelentkezik, erősítve a birtokba vehető tárgy érzését. A burok hol kerítést, hol előtetőt, hol térfalat képez az épületen kívül is. Ezzel a kertet és a környezetet is igyekszik belakni az épület.
Az utcára merőlegesen az eredeti telekosztásra reagáló épületszárnyakat terveztünk.
A használatból eredő térigények kielégítése, a belakhatóság, élményszerű terek képzése volt a tervezés egyik fő irányelve.

Óvoda – Pestszentimre

Tervünkben kevés anyagot alkalmazunk. A tereket belül és helyenként kívül is színes beépített bútor-szerű térelemek tagolják. Ezek burkolata strapabíró, könnyen tisztítható építőlemez, amely emellett emberközeli, kellemes látványú és tapintású is. A színeit a COLOROID skála szerint komplementer színpárokkal választjuk.
A külső burok kívül tégla, alapszínében derűs lángvörös, melybe a belső dobozok színével azonos mázas kerámia téglaelemek kerülnek befalazásra. Belül a falak fehérek, a mennyezet nyersbeton, a padló semleges, pasztell színű linóleum. A nyílászárók alumínium szerkezetű átlátszó vagy homokfúvott üveggel tervezett ablakok, illetve szintmagas üvegfalak.

Óvoda – Pestszentimre
Óvoda – Pestszentimre

A színezés tervezése során a harmonikus, de friss, élénk, vidám színek kiválasztására törekedtünk. A párokban lévő csoportszobákhoz tartozó öltöző-mosdó blokkok színe mindig komplementer párost alkot. A hat csoportszobához a három alapszín és három kevert szín-csoport egy-egy tagja adja a színt.

Óvoda – Pestszentimre

A csoportszobákat úgy helyeztük el, hogy párosával összenyithatóak legyenek, ha igény van rá. Továbbá a közös udvaron keresztül a szomszédos szobapárossal is kialakulhat „kommunikáció”.
A belsőben hangulatos, színes világ kialakítása fontos, de úgy, hogy közben teret engedjen a gyermekek fantáziájának, ne legyen túlhatározott. A beépített bútorokon túl minden felület semleges, így alkalmassá válik arra, hogy a gyermekek saját rajzaikkal, tárgyaikkal „belakják, díszítsék” a tereket, azok falait.

Óvoda – Pestszentimre
Óvoda – Pestszentimre
Óvoda – Pestszentimre

A felületek, főként, amelyekkel a gyermekek érintkeznek természetes alapanyagokból készülnek. A vizes helyiségek, öltözők belső felülete is ugyan ez a vízálló építőlemez, kerüljük a rideg csempeburkolatokat. A belsőben mindenütt mélyen üvegezett nyílászárók, padlótól induló üvegfalak vannak, amelyek változatos átlátásokat biztosítanak, továbbá garantálják, hogy a nevelők ne tévesszék szem elől a kicsiket. Praktikus beépített bútorokat terveztünk a sok játék, eszköz tárolásához. A beépített bútorok és a mobiliák is természetes anyagúak, egyszerű vonalvezetésűek, praktikusak, A gyermekek bútorai könnyűek, puha felületűek.

Óvoda – Pestszentimre
Óvoda – Pestszentimre
Óvoda – Pestszentimre

A főbejárati szélfogón belépve közvetlenül a központi aulatérbe jutunk. Ebben a térben, egy nehéz hangszigetelő függönnyel leválasztható térrészt alakítunk ki, amely alkalmas különféle programok, beszélgetések, események megrendezésére. Leválasztás nélkül kis társalgóként funkcionál. A belső udvarral való közvetlen kapcsolat a nyári összenyitást és nagyobb létszámú események bonyolítását teszi lehetővé.

Óvoda – Pestszentimre

A folyosóról párosával nyílnak a csoportszobák egy-egy öltözőn keresztül, azokból kis mosdó helyiség, ahová közvetlen átlátás nyílik a csoportszobákból.
A szobákból közvetlen kijárást biztosítunk a kertbe, természetesen az öltözőkön keresztül. Itt kapnak még helyet a szertárak, szülői mosdók is.

Óvoda – Pestszentimre
Óvoda – Pestszentimre
Óvoda – Pestszentimre
Óvoda – Pestszentimre
Óvoda – Pestszentimre

Az épület legvégén helyeztük el leválasztható két csoportszobát, amely így függetlenül működtethető. Ide helyeztük a három nevelői helyiséget is.
A folyosók szobákkal átellenes oldalán a kiszolgáló és igazgatási terek kaptak helyet. A főzőkonyha egysége rögtön a földszinten az aula mögött, közvetlen gazdasági bejárattal. Innen zárt kocsikon jutnak az ételek a csoportszobákhoz. A felnőtt étkező közvetlen kapcsolattal került kialakításra.

Óvoda – Pestszentimre
Óvoda – Pestszentimre
Óvoda – Pestszentimre
Óvoda – Pestszentimre
Óvoda – Pestszentimre
Óvoda – Pestszentimre
Óvoda – Pestszentimre
Óvoda – Pestszentimre
építészet: Földes László  |  Földes és Társai Építésziroda Kft.
Balogh Csaba, Deigner Ágnes, Sirokai Levente, Sónicz Péter  |  Konkrét Stúdió
Csűri Johanna, Vértesy Ági, Sarusi Kis János, Szűts András

 

helyezés: I. Díj

 

publikációk: 2010  |  építészfórum